6 Bevis Marks  Axa / BlackRock / CORE / Wells Fargo

At Bevis Marks Fletcher Priest turned the complexities of a city centre site to its advantage – for its users, owners and members of the public. In a part of the City that is rapidly increasing in density, the design improves the ground level, making a courtyard out of a former loading bay. A pedestrian bridge was created over the ramp to a service tunnel and a walkway was re-opened to provide a short cut across the site for the increasing number of people who work in the area. The pavement alongside Bevis Marks was reinstated, which the previous building over-sailed and partly blocked with a colonnade.

Accommodation was doubled and a 16 storey building created on the existing foundations of the previous 8 storey building. Stepping in, the building provides several roof gardens, giving its higher neighbours a green view to look down on. A lattice frame covers the upper terrace, shading a glass pavilion and giving it a distinctive top to proclaim its identity. Meanwhile the façades use green glass for windows and cast glazed cladding panels, echoing the coloured ceramics of HP Berlage’s remarkable century old Holland House immediately opposite, so ensuing this fine building is not lost in a giant new development.

Bevis Marks is an example of Fletcher Priest’s ability to align the complexities of urban development to create more and better accommodation and a generous public realm. By recycling half the mass of the previous building and reducing risk, Bevis Marks achieves a high sustainability rating.